Łyżeczkę ziela zalać szklanką letniej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut. Odstawić na 10 minut i przecedzić.
Łyżeczkę suszonej skórki róży parzyć w szklance wrzątku przez 5 minut pod przykryciem.
Łyżeczkę rozdrobnionych owoców głogu zalać szklanką wrzątku i odstawić na 20 minut.
Łyżeczkę rozdrobnionego rożeńca zalać szklanką wody i parzyć przez 15 min pod przykryciem Można stosować również jako dodatek do jogurtu lub serka
1 łyżeczkę suszu zalać szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem przez 15 min, przecedzić.
½ łyżki suszu zalać szklanką wrzącej wody, parzyć pod przykryciem przez 15 min, przecedzić.
Skład: kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, skórka dzikiej róży, owoc aronii, owoc głogu, jabłko, płatki róży.
Zmielone ziele skrzypu zalać szklanką wody i gotować 10 minut. Odstawić na 20 minut i uzupełnić wodą do objętości 1 szklanki.